fbpx
Previous slide
Next slide

Stambeni kompleks Vinik se nalazi na periferiji grada, u mirnom okruženju, izolovan od gradske gužve i buke, sa puno zelenih površina.

Projekat novogradnje Vinik se sastoji od 5 stambenih objekata na parcelama od 5 do 10 ari, a neto površine objekata se kreću od 155 do 240 m².

Početak izgradnje avgust 2023. Završetak radova očekuje se oktobra 2024.

PROJEKAT VINIK

Vinik se nalazi na periferiji grada, u mirnom okruženju, izolovan od gradske gužve i buke, sa puno zelenih površina. Vinik je brdovito zaleđe severno od Niša na putu za Kamenički vis (814 mnv). Talasasti blagi obronci pretežno orjentisani jug – jugoistok, sa mnogo sunca tokom čitave godine, još u rimsko doba su bili pod vinogradima i cenjeno mesto za odmor i uživanje drevnih stanovnika Naissusa.

Lokacija projekta VINIK nalazi se na nadmorskoj visini od 320 m, a uz redovno strujanje svežeg vazduha sa severa i lekovite planine Ozren (1178 mnv) zagarantovan je čist vazduh tokom čitave godine.

Teren je u blagom padu ka jugu i jugoistoku što pored idealnog osunčavanja doprinosi da se iz svih objekata pruža lep pogled na okolne planine.

Lokacija nudi kvalitetne uslove za život u prijatnom i zdravom okruženju, uz odlike stanovanja koje ispunjavaju zahteve savremene porodice.

Centar grada se nalazi na 5km (primeri naselja udaljenih od centra grada: Donja Vrežina 4,5 km, Brzi Brod 6 km, 9.maj 5,7 km…), Dom zdravlja i Delta planet 4 km, Osnovna škola ,,Stefan Nemanja“ 3 km.

Naselje nije saobraćajno opterećeno tako da se do svih važnijih mesta u gradu stiže brzo i lako.

Poznata istorijska lokacija i Spomenik na brdu Čegar, a ujedno i popularno izletište koje pruža izvanredne uslove za odmor i relaksaciju nalaze se na samo 3 km od stambenog kompleksa Vinik I.

vinik-1

Svi objekti stambenog kompleksa Vinik su projektovani za B energetski razred. Upotrebljeni su energetski efikasni materijali, težilo se velikim otvorima i prirodnom osunčavanju svih objekata. Obratili smo naročitu pažnju na orjentaciju i raspored prostorija u odnosu na strane sveta.

Za sistem grejanja i hlađenja predviđena je visoko efikasna toplotna pumpa uz ventilacioni sistem sa rekuperacijom toplote.

Prozori i balkonska vrata grejanih prostorija su od najefikasnijih profila i sa trostrukim staklima sa ukupnim koeficijentom prolaza toplote U< 0,8 [W/m²K] kakvi se koriste za izgradnju pasivnih kuća. Svetla visina u svim stambenim prostorijama je 280 cm.

Kod projektovanja svih objekata u kompleksu Vinik  predviđena je velika terasa ili trem u sklopu dnevne sobe i trpezarije. Upotreba velikih staklenih površina daje osećaj uklapanja enterijera sa okolinom.

Kuće su integrisane u ambijent elegantnom kombinacijom ventilisanih fasada sa drvenim oblogama i belih površina od izolacionih sistema.